Hoe ontstaat een planeet?

Blog Hoe ontstaat een planeet?

Toen het heelal nog jong was, bestonden er alleen nog maar sterren. Planeten waren er toen nog niet. Sterren zijn zonnen, en onze zon is ook een ster. De sterren waren gasbollen en deze explodeerden op een gegeven moment. Bij zo’n explosie werd nieuw materiaal gevormd zoals waterstof, zuurstof, ijzer, koolstof… Alle bouwstenen die je nog hebt om een planeet te maken.

Explosie

Meer dan 4 miljard jaar geleden ontstonden uit deze geëxplodeerde materialen andere sterren. Zo ontstond uiteindelijk ook onze eigen zon. Toch bleven er nog een paar materialen rondzweven, die niet werden samengevoegd bij onze zon. Deze deeltjes bleven om de zon ronddraaien.

Ontdekking

Miljoenen jaren daarna botsten de deeltjes tegen elkaar aan, waardoor er steeds een groter object werd gevormd. Uiteindelijk werden zo de planeten in het heelal gevormd. In de Oudheid zagen de mensen al planeten. Bijvoorbeeld Mercurius, die al 3000 jaar voor Christus gezien werd. Mars, Jupiter en Saturnus werden ontdekt in de prehistorie. Venus was nóg eerder bekend. Uranus is de eerste planeet die ontdekt werd na de Oudheid. Deze werd als eerste gezien met een telescoop. Uranus werd gezien in 1690.

Namen

De namen van de planeten hebben te maken met de Griekse en Romeinse tijd. De namen zijn namelijk vernoemd naar goden uit de oude mythes. Mercirius is bijvoorbeeld vernoemd vanwege de snelle draai om de zon: deze planeet staat namelijk het dichts bij de zon. Venus is vernoemd naar de liefde en aarde is vernoemd naar de oermoeder Gaia. Mars is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog. 

Recente berichten